Rien Balkenende studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij behaalde het diploma Uitvoerend Musicus orgel in 1984 in de Grote Kerk in Dordrecht. Hij was 10 jaar verbonden als organist aan de Gasthuiskerk te Zierikzee.

Als pianodocent is hij werkzaam aan de Zeeuwse Muziekschool en in zijn privé orgel- en pianopraktijk.

In 2019 werd hij benoemd als organist van de Koorkerk te Middelburg.
Hij speelt er naast de diensten ook orgelconcerten. In een serie in deze kerk speelde hij alle vroege werken van Messiaen, orgelwerken van Arvo Part, Georg Crumb, Louis Andriessen en Sofia Gubaidulina.

In juli 2020 nam hij de cd “Organ Colours” op in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Op deze cd werken van o.a. Bach, Mendelssohn, Vierne en Reger.

Op het gebied van kamermuziek treedt Rien op als begeleider van cellist Martijn Kooiman, klarinettiste Evelien de Vries en zangeres Elisabeth Blom.
Sinds 2014 werkt hij samen met fluitiste Maaike van der Heijdt. Op het repertoire staan werken uit de 19e en de 20e eeuw van o.a. Prokofiev, Strauss, Poulenc, Fauré, Escher, Schulhoff en Loevendie.

Rien is een veelgevraagd begeleider in Zeeland en daarbuiten. Als continuo speler is hij betrokken bij de uitvoering van o.a. Bach-cantates.

Hij speelde in 1996 met de Vlissingse harmonievereniging het 2e piano concert van Rachmaninov. Van de Middelburgse componist Douwe Eisenga maakte hij een cd opname met diens piano compositie: Rivus II

Ook zet zich in voor uitvoering van werken van de Zeeuwse componist G.H. Brucken Fock. Op de CD “Laag water aan de Schelde” zijn pianowerken en liederen van deze componist opgenomen.

Hij speelde in 1996 met de Vlissingse harmonievereniging het 2e piano concert van Rachmaninov. Van de Middelburgse componist Douwe Eisenga maakte hij een cd opname met diens piano compositie: Rivus II.